eladó kiadó

ingatlantípus:
háztégla lakáspanellakás

ár: - millió Ft
nm: -
szoba: -
telek: -

csak új építésűek

megye:


I. ker.
II. ker.
III. ker.
IV. ker.
V. ker.
VI. ker.
VII. ker.
VIII. ker.
IX. ker.
X. ker.
XI. ker.
XII. ker.
XIII. ker.
XIV. ker.
XV. ker.
XVI. ker.
XVII. ker.
XVIII. ker.
XIX. ker.
XX. ker.
XXI. ker.
XXII. ker.
XXIII. ker.

keresés
Mikor érdemes ingatlanközvetítőt megbízni lakásunk eladásával?


1. Ha nincs időnk

Mindenképpen érdemes ingatlanközvetítőt megbízni lakásunk eladásával, ha nincs időnk foglalkozni a lakás értékesítésével. Például azért, mert az eladandó ingatlan egy másik városban található, esetleg külföldön dolgozunk, vagy egyszerűen csak azért, mert nem lakunk benne, s nincs kedvünk minden egyes érdeklődő miatt odarohanni, hogy bemutassuk.

2. Ha nincs türelmünk

Persze lehet, hogy úgy érezzük: nem okozna erőfeszítést a lakás bemutatása az érdeklődőknek. Ilyenkor azonban gondoljunk arra is, hogy a gyakorlatban számtalan olyan személlyel kell majd foglalkoznunk, aki a legkevésbé sem tartozik a komoly vevő kategóriába, kérdéseikkel szinte csak idegesítenek, rabolják az időnket, miközben már lehet tudni, hogy soha többet felénk sem fog nézni.

3. Ha nem vagyunk elég meggyőzőek

Akit valóban érdekel a lakás, azaz a potenciális vevők körébe tartozik, azt meg is kell győzni, hogy a mi lakásunkat válassza, miközben nagy a konkurencia, azaz sok az eladó lakás a piacon. A meggyőzésre pedig leginkább egy tárgyalásban, meggyőzésben járatosabb ingatlanközvetítő alkalmas. Így ha nem vagyunk megfelelő üzleti érzékkel megáldva, szintén érdemes ingatlanoshoz fordulni.

4. Ha nem vagyunk profik

Azoknak is érdemes ingatlanközvetítő segítségét kérni, akik úgy érzik, hogy nem boldogulnak a hirdetések feladásával, a szöveg megírásával, és legfőképpen: jó fotók készítésével a lakásról. Utóbbi azért fontos, mert a felmérésekből kiderül: egy online lakáshirdetésnél az egyik legfontosabb tényező a jó fotó, így érdemes erre komoly hangsúlyt helyezni, profi módon elkészíteni. Mindez tapasztalatot igényel, amivel a szakemberek rendelkeznek, az eladók viszont kevésbé.

5. Ha nem akarjuk hirdetésekre költeni a pénzünket

Ha ingatlanközvetítőt bízunk meg, akkor nem nekünk kell állnunk a hirdetés költségét, mely hirdetéstől (képektől, hatékonyság-javító eszközöktől) függően akár 10 ezer forintnál is nagyobb összeg lehet havonta. Ezen havi összegek kifizetésétől és a hirdetésekkel való foglalkozástól megkímélhet minket a közreműködő ingatlanközvetítő, akinek csak akkor kell fizetni, ha már eladtuk a lakást. Ráadásul az ingatlanközvetítő azt is pontosan tudja, hogy hol és hogyan érdemes hirdetni a lakásunkat, felrakhat molinót, megkeresheti azokat a csatornákat, ahol még érdemes megjelenni lakásunkkal.

6. Ha nem tudjuk a reális árat

Egy ingatlan legfontosabb paramétere az ára. Ezt kell tehát jól meghatározni, különben hónapokig ülhetünk otthon úgy, hogy érdeklődők még csak felénk sem néznek. Egy ingatlanos rendkívül sokat segíthet nekünk az árazásban. Míg egy laikus csak akkor találkozik az ingatlanpiaccal, amikor lakását értékesíteni akarja, az ingatlanközvetítő folyamatosan a piac ütőerén tartja a kezét, ismeri a folyamatokat, tudja, hogy melyik lakás, melyik utcában, milyen árért fog nagy valószínűséggel belátható időn belül elkelni. Fel tudja mérni lakásunk paramétereit, s ez alapján meghatározni a reális eladási árat.

7. Ha nincsenek ismerőseink, akiknek pont a mi lakásunk kell

Egy jó ingatlanközvetítőnek mindig van olyan ügyfélköre, mely nem csak árulja lakásait, hanem keres is másikat. Így aztán az ingatlanos kiajánlhatja ingatlanunkat ebben a körben, vagyis még egy esélyt szerzünk az egyébként nem könnyű eladásra. A statisztika szerint az érdeklődések 50-70 százalékában egyébként nem azt az ingatlant veszi meg a vevő, ami miatt felhívta az ingatlanost, hanem egy hasonló paraméterű, de másik lakást, melyet az ingatlanközvetítő mutatott neki a portfóliójából. Ezért is érdemes benne lenni egy ingatlanos kínálatában.

8. Ha nem igazodunk el a jog útvesztőiben

Mivel egy ingatlan eladása bonyolult jogi folyamat, ezért jó, ha van valaki, aki segít eligazodni a jogi dolgokban. Ügyvéd ugyan részt vesz az adásvétel folyamatában, őt azonban jellemzően a vevő hozza, így elsősorban az ő érdekeit képviseli. Az eladással megbízott ingatlanközvetítő viszont az eladó oldalán áll, megfelelői jogi ismeretekkel felvértezve, illetve jogi szakértővel a háta mögött, így megfelelő segítséget nyújthat az érthetően bizonytalan eladónak.

+ 1 tanács:

Mint látható, sokat segíthet egy ingatlanközvetítő lakásunk eladásában, s nem biztos, hogy megéri, ha a közvetítő díjon próbálunk meg spórolni. Arra azonban figyeljünk, hogy kit választunk! Az ingatlanosok szakértelme és a közvetítői díjak mértéke jelentősen eltér. A helyzetet bonyolítja, hogy az ár és a profizmus nem feltétlenül függ össze. Nézzünk tehát körül alaposan, kérdezzük meg ismerőseinket, hogy kit ajánlanak, látogassunk el a kiszemelt közvetítő irodájába, s még a megbízás előtt szerezzünk benyomásokat az ingatlanközvetítő szakértelméről egy beszélgetés keretében! Dönteni csak ezután érdemes.


Bejelentkezés:

e-mail:
PIN-kód: